Foglalkozások

Bandázz-óra (játszócsoportunkhoz csatlakozva)

Sokan vannak akiknek nincs, vagy csak nagyon messze vannak kisgyerekes ismerősei, és szeretnék ha valakivel lehetne napi szinten bandázni.  Bandázz-óra programunk tulajdonképpen semmiben nem különbözik a szokványos játszóhelyes óráktól, azonban szerettünk volna egy fix időpontot amihez tartani tudjátok magatokat, így sokkal több esély van az ismerkedésre. 

A szabályok ugyan azok, mint mindig, azonban a minimum belépési idő 1 óra. 

Időpontok itt. 

 

SAZPA Montessori Ügyesedő©

Montessori ügyesedő© programot az 6 (ülni, kúszni, mászni tudó)-18 hó év és a 18 hó-3 év közötti gyermekeknek számára fejlesztettük ki, náluk még a manipulatív készségek, szem – kéz koordináció megalapozása és megtámogatása, a környezet érzékszervek útján történő felfedezése a dominánsabb, de természetesen történnek az értelemre ható tevékenységek is.
Mivel dominánsan az érzékszerveikkel történik az ismeretek befogadása, ezért a legtöbb Montessori eszköz és játék is az érzékszervekre hat elsősorban, főképpen az 1 év alatti gyermekek esetében.
A mozgásfejlődés jelentős része is ebben a korban történik, ezért foglalkozásainkon a gyermekek mozgásfejlődésének támogatása, esetleges serkentése, ösztönzése is megtalálható. 1 és 2 év között is folytatódnak a mozgásfejlesztő, érzékelésfejlesztő játékok, de már megjelennek a kognitív készségeket támogató játékeszközök, tevékenységek is.
A konstruálás, alkotás, létrehozás, az utánzó játékok, a kommunikáció ugrásszerű fejlődésének játékba ágyazott támogatása szintén fontos eleme a programunknak ebben a korban is. 2-3 év között a már meglévő alapokra lehet építeni vagy a hiányzó elemeket élményszerű, játékos fejlesztéssel lehet pótolni, serkenteni.
A kommunikáció, a mozgás, a konstruálás és szerepjátékok, a közös játékélmény ugrásszerű fejlődése szintén ebben a korban figyelhető meg, ehhez nyújtanak biztos hátteret az ügyesedő programjaink. A manipuláció fejlesztése lényeges a későbbi helyes ceruzafogáshoz, melyhez az alapokat szintén 3 év alatt el kell kezdeni kialakítani.
A környezettel kapcsolatos ismeretek bővülése, az állatok, növények, emberek és a minket körülvevő világ lelkes megismerése jellemzi már ezt a korosztályt is, amelyekhez a Montessori ügyesedő programunkon sok játékot fedezhetnek fel a gyermekek. Itt már megjelennek az Montessori okosodó programunk alapjai is.

Aktuális turnusaink itt.

 

SAZPA Montessori Okosodó©

A Montessori okosodó© program már egy idősebb korosztály számára, a 3-5 év közötti gyermekeknek került kidolgozásra. Ebben a szakaszban már a kognitív készségek kezdenek előtérbe kerülni, azonban a manipuláció és az érzékelés fontossága továbbra is hangsúlyos. Montessori okosodó foglalkozásaink tartalmaznak ügyesedő elemeket is, de már megjelennek azoknak a készségeknek a fejlesztései is, amelyeket az óvodáskorban szükséges megtámogatni ahhoz, hogy a gyermekek zavartalanul léphessenek majd 6 évesen az iskolába.

Ezek nélkül az alapok nélkül értékes időt veszítenek az iskolában, ugyanis ha ott kell erre időt és energiát fordítaniuk, akkor az új ismeretek befogadása nem lesz megfelelő, nem tudják egyszerre pótolni a készségszintű hiányosságokat és elsajátítani az új ismereteket, ennek eredménye pedig egy kudarcokkal teli iskolakezdés, iskoláskor.  

Az okosodó program célja, hogy a gyermekek képességei, készségei maximálisan meg legyenek támogatva, az esetleges hiányosságok időben felfedezésre kerüljenek és korrigálásuk megkezdése még időben megtörténhessen. Mindez csoportos és játékos formában történik a Montessori okosodó programjainkon.

Játszócsoport

Heti 2 alkalommal tartunk délelőtt játszócsoportot a Roomliban ahol koordinátor segítségével a szülők együtt játszanak gyermekükkel, otthoni körülményekre hasonlító környezetben, azonban más gyermekekkel és szülőkkel együtt.
 
Sárga csoport 9:30-10:30 6 hó-kb 1,5 éves korig
Piros csoport 10:30-11:30 1,5 éves kortól 2,5 éves korig 
 
Érkezni 9:30-tól bármikor lehet, jelenleg a csoportokat tömbösítve szervezzük. 
Keddi játszócsoportunk Montessori profilú, így a Montessori foglalkozásainkon még nehezebben leköthető gyermekeknek kóstolgatásnak inkább ezt a csoportot ajánljuk. 
Az események során a gyermek édesanyjával (vagy apukájával) együtt éli meg a közösségi játék élményét, anélkül hogy intézménybe járna. Emellett hozzászokik más gyermekek jelenlétéhez is, a közösségi játék során kialakuló nehezebb helyzetekhez, és az együtt játszás öröméhez (természetesen ehhez idő és megfelelő életkori érettség kell).
 
A csoport létszáma minden alkalommal maximum 5 gyermek-szülő páros. 
További információ itt
Bejelentkezni a roomlipecs@gmail.com email címen lehet. 
 

Montessori Tapicskoló

Az esemény minden héten egyszer, csütörtökönként kerül megrendezésre. 

A Tapicskoló programunk a Montessori ügyesedő© program előszobája, 6 hónapos kor alatti kisbabák igényei alapján fejlesztettük ki. 

A kisebb babáknak még a manipulatív készségek, szem – kéz koordináció megalapozása és megtámogatása, a környezet érzékszervek útján történő felfedezése a cél, de természetesen történnek az értelemre ható tevékenységek is. Mivel dominánsan az érzékszerveikkel történik az ismeretek befogadása, ezért a legtöbb Montessori eszköz és játék is az érzékszervekre hat elsősorban, főképpen az 1 év alatti gyermekek esetében.

Ezt egészíti ki a Tapicskoló taktilis ingerekkel, melyek a szőrös, a durva, a nyákos stb. felületek érzékelését segíti elsajátítani. 

A program ezen túl idősebb (bölcsis) korosztályú gyermekeknek is ajánlott, nekik is van tapicskoló feladat bőven. 🙂

További információk itt. 

Zenebölcsi

Játszócsoportunkhoz csatlakozva minden hónap utolsó pénteken 10:00-tól Zenebölcsivel örvendeztetjük a gyerekeket, melyhez szabadon lehet csatlakozni. 

A Facebook eseményeink között keressétek ezen alkalmakat. Bejelentkezés nem szükséges. 

Gyerekpiac - az upcycling jegyében

Hamarosan…